Kan United sparka Ten Haag efter segern i FA-cupen?

Det var en repris som väntade i helgens final av FA-cupen mellan Manchester United och Manchester City. Men den här gången skulle utfallet bli annorlunda. Trots att United låg i 10,00 gånger pengarna enligt spelbolagen, stod Red Devils för en imponerande insats och vann välförtjänt med 2-1. Inför matchen hade flera tunga brittiska medier gått ut och sagt att huvudtränaren Eric ten Haag skulle få sparken oavsett utfall i finalen. Men än så länge är det tyst och nu återstår det att se om den nederländske managern får chansen att leda United ytterligare en säsong.

Får Ten Haag leda United ännu en säsong?

Det var glada miner efter slutsignalen på Wembley när Manchester United lyfte pokalen. Bland annat sågs den argentinska mittbacken Lisandro Martinez lyfta upp sin manager och såväl spelare som personal firade vilt. 

ten haag united

En förlust för United i finalen hade med stor sannolikhet inneburit att Ten Haag redan fått packa ihop sina saker på kontoret. Men efter titeln återstår det att se hur den nye ägaren Jim Ratcliffe väljer att göra. Ger han nederländaren ännu en säsong att bevisa sig eller vill han ha nytt blod. 

Väntar stora förändringar

Jim Ratcliffe, den brittiske entreprenören, klev in som delägare i sitt hjärtas klubb tidigare under säsongen. Nu väntas han göra stora förändringar efter en svag säsong i ligaspelet. Den 28 maj gick The Athletic ut med att alla anställda på klubbens kontor från och med den 1 juni måste arbeta på plats istället för remote som varit fallet sedan pandemin. 

De anställda som inte vill göra detta har möjligheten att säga upp sig och få sin bonus utbetald redan nu. I mailet gick det att läsa följande:

“Även om många har välkomnat vårt nya tillvägagångssätt, är vi medvetna om att ett antal kollegor föredrar att inte anpassa sig till detta nya arbetssätt och är angelägna om att förstå sina alternativ. Med denna feedback i åtanke och det faktum att vi respekterar varje kollegas rätt att välja sitt sätt att arbeta, kommer vi att tillåta dem som önskar säga upp sig nu att ta ut sin bonus tidigt för denna säsong om de inte kan arbeta från våra kontor från och med den 1 juni.”

Så har resultaten varit under ten Haag

Den andra säsongen för Ten Haag har inte varit vad den röda delen av Manchester hoppats på. Manchester United har haft stora problem i ligaspelet och slutade på åttonde plats efter 14 förluster. Man var totalt 31 poäng efter Manchester City i ligan och åtta poäng bakom topp 4. 

Samtidigt är det svårt att belasta Ten Haag allt för mycket. Visst har säsongen kantats av problem som med behandlingen av Jadon Sancho, en spelare som spelar final i Champions League för Borussia Dortmund. Men laget har varit extremt skadebenäget. Ten Haag har inte haft tillgång till fullt manskap mer än vid enstaka tillfällen under säsongen.

Mittbacken och navet i laget Lisandro Martinez har i princip varit borta hela säsongen. Detsamma kan sägas om den ordinarie vänsterbacken Luke Shaw. United har ställt upp med olika backlinjer i princip varje match och utan kontinuitet är det svårt att få resultat under en längre period. Detta har märkts i Premier League där prestationerna har svajat rejält.

FA-cupen gör att säsongen slutar i dur

Men med titeln i FA-cupen kan Ten Haag stoltsera med två titlar på två säsonger. FA-cupen är en tung titel i Storbritannien och det märktes hur mycket den betydde för spelarna och fansen. Framförallt med tanke på att finalsegern kom mot stadsrivalen Manchester City, ett lag som tog sin fjärde raka ligaseger. Men samtidigt ligger de 115 anklagelserna om Financial Fair Play och spökar. 

Vad händer med Manchester City?

Efter förra årets trippel var förväntningarna skyhöga på Manchester City inför säsongen. Och fram till mitten av april såg det också ut som de skulle kunna upprepa bedriften. Men i dubbelmötet mot Real Madrid i kvartsfinalen av Champions League lyckades City inte avgöra på hemmaplan utan föll efter straffläggning. 

De vann också Premier League och hade förhoppningar om att säkra dubbeln. Men efter finalförlusten kan de se tillbaka på säsongen och “bara” en ligatitel. Samtidigt kan alla titlar de tagit sedan säsongen 2009/10 fram till 2018 hamna i ett helt annat ljus då rättegången om de 115 brotten mot Financial Fair Play.

Everton dömdes till 10 poängs avdrag under säsongen efter att ha brutit mot två Financial Fair Play-regler. Ett straff som sänktes till sex poängs avdrag. Med tanke på att Manchester City har brutit mot 115 regler återstår det att se vad straffet blir och om det blir något straff.

Rättegången börjar i höst

Manchester City väntar på rättegången som ska dra igång till hösten. Efter fyra års utredning blev Manchester City anklagade för 115 brott mot Financial Fair Play av Premier League i februari 2013. Klubben nekar anklagelserna som enligt Premier League ska ha ägt rum mellan 2009 och 2018. 

Enligt uppgifter till The Daily Mail ska rättegången dra igång under hösten 2024 då flera vittnesmål ska samlas in. Enligt tidningen blir det först till våren 2025 som ett beslut kan fattas. Fotbollsvärlden väntar spänt på vad som ska hända. Manchester City har ett artilleri med advokater som kommer göra allt för att motbevisa Premier League. 

Manchester City hade ett liknande fall med Uefa som dömde City till två års avstängning från Champions League. Men då kunde City överklaga till “Court of Arbitration for sport”. Detta har de dock inte möjlighet att göra efter en eventuell dom från Premier League.

Dessa titlar har klubben samlat på sig

Sedan 2009, då utredningen säger att fusket börjat, har City samlat på sig följande inhemska titlar fram till 2018:

  • Premier League: – 2011/12, 2013/14, 2017/18. Dessutom har de vunnit fem ligatitlar efter 2018.
  • FA-cupen: 2010/11, 2018/19 och 2022/24.
  • EFL Cup: 2013/14, 2015/16, 2017/18, 2018/10 + 2019/20 och 2020/21.
  • Community Shield: 2012, 2018 + 2019.